این نتایج متناقض در بکارگیری سیاست صنعتی نشان میدهد که نتیجه منوط به چگونگی دخالت دولت و نه اصل دخالت است. تفاوت بین استراتژی معمول جایگزین واردات با آنچه که ببرهای آسیا انجام دادهاند را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
1. انتخابی بودن (انتخاب چند فعالیت محدود در یک زمان) در مقابل تلاش برای ارتقاء تمامی صنایع بدون تبعیض و نامتناهی.
2. انتخاب فعالیتهایی که پیوندها و منافع فنآوری قابلتوجهی دارند.
3. فشار برای ورود اجباری به بازارهای جهانی، استفاده از صادرات بهعنوان منتظم و همچنین معیار ارزیابی بروکراتها و بنگاهها.
4. واگذاری نقش اصلی در فعالیتهای مولّد به بنگاههای بخش خصوصی، و درعینحال استفاده از بنگاههای بخش عمومی برای خلأهایی که نیاز است پر شود. همچنین ورود به حوزههای بسیار پررسیک.
5. سرمایهگذاری گسترده در مهارتآموزی، زیرساختها و نهادهای حمایتی. تمامی این موارد در هماهنگی کامل باسیاستهای حمایتی مرتبط با بازارهای تولیدی بود.
مقاله مرتبط کره چگونه به غول الکترونیک دنیا تبدیل شد؟ 6 درس مهم از توسعه صنعت الکترونیک کره را مطالعه کنید.
6. استفاده از سرمایهگذاری مستقیم خارجی بهصورت انتخابی برای کمک به ایجاد توانمندیهای داخلی (محدود کردن FDI یا تعیین قید و شرط برای آنها) یا ورود به زنجیرههای تأمین کالاهای با فنآوریهای بالا.
7. تصمیمگیری استراتژیک متمرکز در اختیار مسئولین صالح که نگاه کلان و بلندمدت به اقتصاد داشته و توانایی اجرای سیاستها در وزارتخانههای مختلف را داشته باشند.
8. ارتقاء کیفیت بروکراتها و حکمرانی، گردآوری اطلاعات مرتبط و درسهای بهدستآمده از رهبران فنآوری.
9. اطمینان از انعطافپذیری و یادگیری سیاست، تا امکان اصلاح اشتباهات وجود داشته باشد. همچنین استفاده از مشارکت بخش خصوصی در تدوین و پیادهسازی استراتژی.
سانجایا لال (1940 – 2005) اقتصاددان توسعه و استاد اقتصاد در دانشگاه آکسفورد بود. علایق تحقیقاتی لال شامل تأثیر سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشورهای در حال توسعه، اقتصاد شرکتهای چند ملیتی و توسعه قابلیتهای فناورانه و رقابت صنعتی در کشورهای در حال توسعه بود. لال یکی از اقتصاددانان برجسته توسعه جهان، همچنین یکی از سردبیران موسس مجله مطالعات توسعه آکسفورد و اقتصاددان ارشد بانک جهانی (1965-68 و 1985-1987) بود.
منبع یادداشت
Lall, S., & Teubal, M. (1998). “Market-stimulating” technology policies in developing countries: A framework with examples from East Asia. World development, 26(8), 1369-1385.